
Türkiye birçok farklı kültürün ve dinin kombinasyonu olan bir ülkedir. Eğer Türkiye'deki kiliseler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımıza göz atın.
Türkiye tarihi boyunca birçok farklı dine ve kültür ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Bu sebeple ülkemizde farklı inançlara ait ve inanılmaz mimarilere sahip çeşitli ibadethaneler bulunabilir. Kiliseler de Türkiye'de sıkça karşılaşabileceğiniz ibadethaneler arasında yer alır.
Türkiye’deki kiliseler, ihtişamlı yapıları ile dikkatleri üzerine çeker. Bu görkemli yapılar, farklı inançlara sahip binlerce yerli ve yabancı turist tarafından her yıl ziyaret edilir. Siz de farklı inançların izlerini taşıyan ve Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken kiliseleri gezerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sveti Stefan Bulgar Kilisesi
Dünya üzerindeki ilk prefabrik yapıları arasında bulunan Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’nin yapılış süreci oldukça ilginç. Bulgaristan’da inşasına başlanan kilise, dönemde yaşanan bazı gelişmeler sebebi ile taşınmak zorunda kalıyor. Tuna Nehri’nden Karadeniz’e teknelerle taşınan yapı, şimdiki konumu olan İstanbul’da tekrar inşa ediliyor. Bir buçuk yıl süren inşa süreci sonunda 1898 yılında ibadete açılıyor. Demir iskelet ve demir temeller üzerine inşa edilen kilise ‘Demir Kilise’ olarak da biliniyor. Türkiye’deki kiliseler arasında en çok ziyaret edilenlerden biri olup, prefabrik yöntemle yapılan ilk ve tek kilise olduğu biliniyor.
Efes Kilisesi
Efes, İzmir’de bulunan antik kentlerin en büyüğü olması ile biliniyor. Antik kent içerisinde bir kentte olabilecek her şey var. Bunlar arasında tapınaklar ve kiliseler de yer alıyor. Ören yeri içerisinde yer alan kilise, Hristiyanlık için oldukça önemli bir mabet. Efes Antik Kenti, Meryem Ana’nın, Hz. İsa çarmıha gerildikten sonraki dönemde yaşadığına inanılan kent olma özelliği taşıyor. Bu sebeple Türkiye’deki kiliseler içinde Hristiyanlar için kutsallığı yüksek bir mekan.
Thyatira Kilisesi
‘Asya’nın 7 Kilisesi’ olarak adlandırılan Hristiyanlık tarihi için oldukça önemli olan kiliselerden biri Thyatira Kilisesi. Manisa’nın Akhisar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Thyatira Antik Kenti sınırlarında bulunuyor. İncil’de bahsi geçen kiliseler arasında yer alıyor. Ne zaman inşa edildiğine dair kesin bilgi bulunmayan kilise sonradan camiye dönüştürülüyor. Halen Manisa Akhisar’da Akhisar Ulu Cami olarak ibadete açık halde ziyaretçilerini kabul ediyor.
Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi
Bizans mimarisi ve modern mimarinin bir arada yer aldığı kilise, İstanbul’un göbeği denilebilecek bir konumda, İstiklal Caddesi’nde konumlanıyor. Her gün binlerce insanın önünden geçtiği heybetli yapı, haç planı, iki tane çan kulesi ve zarif kubbesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kubbesinin etrafında bulunan 12 penceresi, 12 havariye mimari bir gönderme olduğu söyleniyor. Kilisenin ismiyle de Hristiyanlığın kutsal üçlüsü, baba, oğul ve kutsal ruha, atıf yapılıyor. Sultan Abdulaziz döneminde yaptırılan kilise 1880 yılında ibadete açılıyor.
Antakya Ortodoks Kilisesi
Türkiye’deki kiliseler arasında en güzellerinden biri olan Antakya Ortodoks Kilisesi, Hristiyanlık tarihi açısından büyük öneme sahip. Kudüs’te kurulan ilk kiliseden sonra kurulan yapı en eski ikinci kilise olarak biliniyor. Antakya, Hristiyanların hac yaptıkları yerlerden biri olduğu için burada bulunan kiliseler onlar için oldukça önemli. 2023 yılı Şubat ayında yaşanan Malatya merkezli depremde ağır hasar alan kilise için çalışmalar devam ediyor.
Philadelphia Kilisesi
Manisa Alaşehir sınırları içerisinde yer alan Philadelphia Kilisesi, antik kent kalıntıları arasında yer alıyor. Antik kentin büyük bir kısmı, modern yerleşim merkezinin altında kalmış durumda. Roma Dönemi’nde ‘Küçük Atina’ olarak adlandırılan bölge, Bizans döneminde önemini korumaya devam ediyor. Philadelphia Antik Kenti içerisinde yapılan kazılarda sadece üç payesi korunan Aziz Jean Kilisesi ve antik tiyatronun bir bölümü ziyaretçiler için sergileniyor.
Sardes Kilisesi
Lidya’nın başkenti olarak bilinen yerde, yani şimdiki Manisa’nın Salihli ilçesi sınırları içinde yer alan Sardes Kilisesi, Hristiyanlık tarihi açısından önem taşıyor. İlk paranın basıldığı yer olması özelliği ile bilinen kentten geriye epey kalıntı bulunuyor. Kentte yer alan kilise, Aziz John’un mektuplarında eleştiriliyor. İnanç bakımdan yetersiz ama zengin bir kent olması eleştirilme sebepleri arasında yer alıyor.
Bergama Kilisesi
‘Dünyanın Yedi Kilisesi’ olarak adlandırılan ve Anadolu’da yer alan ilk yedi kiliseden biri Bergama Kilisesi. Roma İmparatorluğu döneminde Asya eyaletinin başkenti olan Pergamon’da yer almasında dolayı ismi ‘Pergamon Kilisesi’ olarak da bilinir. Kiliseye yazılan mektupta ‘yanlış öğretmenlerden kaçılması’ öğütleniyor.
Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi
Türkiye’deki kiliseler genelde tepelere kurularak güzel manzaralara sahip oluyor. Aya Yorgi Patrikhanesi de onlardan biri. İstanbul’un Haliç kıyısında yer alıyor. Adadan, İstanbul silüetini izleyen kilise, Fener Rum Patrikhanesine bağlı. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen kilisede, Hristiyanlar için kutsal sayılan pek çok eser de sergileniyor.